Producent
Cena
-
Od:Do:
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 nie są wytwarzane w naszych organizmach, dlatego muszą być dostarczone do ustroju z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Głównym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby, a także owoce morza. Kwasy omega-6 są obecne w oleju sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym, a także w żółtku jaj, tłustych rybach morskich i owocach morza.
Układ krążenia. Większość badaczy sugeruje, że suplementacja kwasami omega przynosi nie tylko pozytywne skutki w zmniejszeniu liczby nagłych zgonów sercowych, ale również w redukcji śmiertelności u osób po świeżo przebytym zawale serca. Na czym polega ten mechanizm? Chodzi o stabilizację błon komórkowych mięśnia sercowego – komórki stają się mniej podatne na bodźce proarytmogenne.
DHA dla matki z dzieckiem. Obok kwasu foliowego, kwas dokozaheksaenowy powinien być jednym z głównych składników odżywczych przyjmowanych dodatkowo przez kobiety spodziewające się dziecka. Prawidłowo spożywany w czasie ciąży wpływa na jej nieznaczne wydłużenie, zwiększa masę urodzeniową noworodka i obniża ryzyko przedwczesnego porodu. Do tego, wpływa pozytywnie na rozwój układu nerwowego dziecka podczas życia płodowego i po porodzie. Odpowiedni poziom DHA jest więc ważny nie tylko w ciąży, ale i po urodzeniu dziecka. Dlaczego? Ponieważ odpowiednia podaż kwasu DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych i atopowych zmian skórnych u małego dziecka. To właśnie podczas karmienia piersią, noworodki wraz z mlekiem matki otrzymują optymalne ilości tego kwasu tłuszczowego. Dlatego po przejściu na sztuczne mleko, trzeba pamiętać o tym, żeby podawać tylko produkty, które są wzbogacone o nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega 3 (w tym DHA) czy omega 6.
Omega-3 na odchudzanie? Jak najbardziej! Osoby otyłe mają niższe stężenie kwasów omega-3 w osoczu w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała. Przeprowadzono badanie, w którym określono wpływ dwumiesięcznej suplementacji kwasami omega-3 na zmianę masy ciała u otyłych kobiet po menopauzie, chorych na cukrzycę. Stwierdzono u nich spadek masy ciała i zmniejszenie średnicy adipocytów. Co ciekawe, dorosłe osoby odczuwały mniejszy głód dwie godziny po posiłku niż osoby stosujące dietę ubogą w te kwasy. Badania potwierdzają rolę kwasów omega-3 w regulacji apetytu u ludzi. EPA i DHA, oprócz korzystnego wpływu na przyspieszenie metabolizmu, zmniejszają apetyt, zwiększają uczucie sytości, co prowadzi do ograniczenia wielkości posiłków i częstości ich spożywania.
Stany zapalne Badania wykazały, że zwiększone spożycie kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6 w diecie, a tym samym wzrost stężenia EPA i DHA w organizmie, zmniejsza częstość występowania wielu przewlekłych chorób o podłożu zapalnym. Badań prowadzonych na ten temat nie brakuje, a wiele z nich można pobrać z Internetu. Warto się z nimi zapoznać.