Opis
Kwas foliowy, zwany inaczej witaminą B9 lub folacyną, to związek zaliczany do folianów. W swojej grupie odznacza się najlepszą przyswajalnością i największą stabilnością biologiczną. W organizmie człowieka syntezowany jest w znikomych ilościach przy udziale mikroflory jelitowej.
Foliany w żywności są dość nietrwałe i wrażliwe na światło, czynniki utleniające oraz redukujące. Straty kwasu foliowego w czasie obróbki kulinarnej mogą sięgać nawet 50-80% [1].
Kwas foliowy odgrywa istotną rolę podczas wielu procesów biochemicznych. Bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Jego wpływ na nasze zdrowie rozpoczyna się już w łonie matki.
Kwas foliowy silnie oddziałuje na prawidłowy rozwój płodu. Znacząco ogranicza ryzyko wad wrodzonych cewy nerwowej u dziecka. Badania naukowe pokazały, że kobiety, które zwiększyły ilość spożywanego kwasu foliowego przed zajściem w ciążę i we wczesnej ciąży, gdy formuje się układ nerwowy i kręgosłup dziecka, znacznie częściej rodzą zdrowe dzieci, spoza grupy ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej [2].
Suplementacja kwasu foliowego jest zalecana kobietom w wieku rozrodczym. Zwłaszcza planującym ciążę, ciężarnym oraz karmiącym.
Zalety
- Wsparcie dla kobiet w wieku rozrodczym
- 90 dni suplementacji
- Kapsułki wykonane z celulozy roślinnej, przyjazne wegetarianom i weganom
Skład
Skład: Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, kwas foliowy (witamina B9). Skład kapsułki: celuloza roślinna (wegetariańskie).
Zawartość w 1 kapsułce
Witamina B9 (kwas foliowy) 600 µg (300%*)
*RWS - referencyjna wartość spożycia
Suplementy YANGO produkowane są z zachowaniem najwyższych rygorów kontroli jakości. YANGO dba o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat Sanitarny: 2021/09/06/SD/F3CF5A
[1] hellozdrowie.pl/artykul-5-naturalnych-zrodel-kwasu-foliowego/#co-wplywa-na-przyswajalnosc-kwasu-foliowego
[2] imid.med.pl/pl/dla-pacjenta/porod-w-instytucie/ciaza-kwas-foliowy
Sposób użycia
Zalecany sposób użycia: Jedna kapsułka dziennie po posiłku. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej w zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Środki ostrożności: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom. Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny skonsultować suplementację z lekarzem.
Koszty dostawy Inne
Kwas foliowy - witamina B9 - 90 kaps.
towar niedostępny
- zapytaj o produkt
- poleć znajomemu
-
Masz jakieś pytania?
Skontaktuj się z nami
Opis
Kwas foliowy, zwany inaczej witaminą B9 lub folacyną, to związek zaliczany do folianów. W swojej grupie odznacza się najlepszą przyswajalnością i największą stabilnością biologiczną. W organizmie człowieka syntezowany jest w znikomych ilościach przy udziale mikroflory jelitowej.
Foliany w żywności są dość nietrwałe i wrażliwe na światło, czynniki utleniające oraz redukujące. Straty kwasu foliowego w czasie obróbki kulinarnej mogą sięgać nawet 50-80% [1].
Kwas foliowy odgrywa istotną rolę podczas wielu procesów biochemicznych. Bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Jego wpływ na nasze zdrowie rozpoczyna się już w łonie matki.
Kwas foliowy silnie oddziałuje na prawidłowy rozwój płodu. Znacząco ogranicza ryzyko wad wrodzonych cewy nerwowej u dziecka. Badania naukowe pokazały, że kobiety, które zwiększyły ilość spożywanego kwasu foliowego przed zajściem w ciążę i we wczesnej ciąży, gdy formuje się układ nerwowy i kręgosłup dziecka, znacznie częściej rodzą zdrowe dzieci, spoza grupy ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej [2].
Suplementacja kwasu foliowego jest zalecana kobietom w wieku rozrodczym. Zwłaszcza planującym ciążę, ciężarnym oraz karmiącym.
Zalety
- Wsparcie dla kobiet w wieku rozrodczym
- 90 dni suplementacji
- Kapsułki wykonane z celulozy roślinnej, przyjazne wegetarianom i weganom
Skład
Skład: Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, kwas foliowy (witamina B9). Skład kapsułki: celuloza roślinna (wegetariańskie).
Zawartość w 1 kapsułce
Witamina B9 (kwas foliowy) 600 µg (300%*)
*RWS - referencyjna wartość spożycia
Suplementy YANGO produkowane są z zachowaniem najwyższych rygorów kontroli jakości. YANGO dba o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat Sanitarny: 2021/09/06/SD/F3CF5A
[1] hellozdrowie.pl/artykul-5-naturalnych-zrodel-kwasu-foliowego/#co-wplywa-na-przyswajalnosc-kwasu-foliowego
[2] imid.med.pl/pl/dla-pacjenta/porod-w-instytucie/ciaza-kwas-foliowy
Sposób użycia
Zalecany sposób użycia: Jedna kapsułka dziennie po posiłku. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej w zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Środki ostrożności: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom. Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny skonsultować suplementację z lekarzem.