EKO Postbiotyk AntyOxi GOLD 3.0 - edycja limitowana
Opis
Główną i sztandarową funkcją POSTBIOTYKU Joy Day AntyOxi GOLD 3.0 - edycja limitowana jest szeroko pojęte działanie antyoksydacyjne/przeciwutleniające. Polega ono na neutralizacji nadmiaru reaktywnych form tlenu, potocznie zwanych wolnymi rodnikami.
POSTBIOTYK Joy Day AntyOxi GOLD 3.0 zawiera różnorodne przeciwutleniacze. Dzięki temu organizm jest chroniony wielowymiarowo, a związki przeciwutleniające wspierają się wzajemnie i wzmacniają swoje działanie. Łączna siła przeciwutleniaczy to kwasy organiczne, białka enzymatyczne, witaminy i polifenole.
EKO Postbiotyk JOY DAY AntyOxi GOLD 3.0
- Jest przygotowany w kadziach fermentacyjnych, poprzez fermentację surowców roślinnych przy udziale żywych i aktywnych bakterii probiotycznych.
- Produkt po fermentacji został poddany 4 letniemu procesowi leżakowania. Dzięki temu uzyskano wyjątkowo wysoki potencjał przeciwutleniający preparatu
- Proces ten przyczynia się zarówno do wydobycia z roślin bioaktywnych składników, jak i do wytwarzania przez bakterie metabolitów, czyli postbiotków
- Składniki roślinne z TOPINAMBURU, MARCHWI, PASTERNAKA jak i postbiotyki są doskonałym źródłem antyoksydantów w gotowym produkcie.
Zalety
Obecność odpowiedniej ilości, różnorodnych antyoksydantów ( kwasy organiczne, białka enzymatyczne, witaminy, polifenole ) przyczynia się do:
- zahamowania szkodliwych dla zdrowia procesów utleniania
- neutralizowania wolnych rodników w organizmie
- zapobiegania utleniania tłuszczów, rozpadu białek i dezaktywacji enzymów, przyczyniając się do spowalniania rozwoju komórek nowotworowych lub niszczenia ich
- zapewnienia równowagi/homeostazy organizmu
Korzystne funkcje postbiotyków:
- Postbiotyki stymulują mikrobiom jelitowy i wspierają funkcję odpornościową jelit
- Bioaktywne postbiotyki pełnią podobną rolę ochronną w funkcjonowaniu bariery jelitowej jak żywe probiotyki Zwiększają ekspresję określonych genów, chroniąc barierę jelitową
- Związki postbiotyczne mogą również odgrywać ważną rolę w hamowaniu namnażania się patogenów
- Postbiotyki są również stosowane jako dodatki do żywności, ponieważ zwiększają żywotność endogennych szczepów probiotycznych w organizmie człowieka Korzystne funkcje
Skład
Składniki ekologiczne: Ekstrakt z fermentowanych roślin warzywnych (100 %)) [w tym bulwy topinamburu 66%, korzenie marchwi 16%, korzenie pasternaka 16%] otrzymany w procesie fermentacji z bakteriami probiotycznymi.
Suplement został wytworzony w kaskadowym, wielotygodniowym procesie fermentacji ekologicznego topinamburu, marchwi i pasternaka z udziałem żywych i aktywnych szczepów bakterii probiotycznych w tym Lactobacillus rhamnosus GG, L rhamnosus LR 04 L rhamnosus LR 05 L acidophilus LA 1 L delbrueckii ssp bulgaricus LB 2 L casei 101 37 L plantarum LP 02 L plantarum LP 01 L fermentum LF 2 Bifidobacterium breve BL 10 B breve Bbr 8 B longum BL 03 B animalis ssp lactis Bi 1 Streptococcus thermophilus Z 57 S thermophilus 9 Y
Produkt po fermentacji został poddany 4 letniemu procesowi leżakowania. Dzięki temu uzyskano wyjątkowo wysoki potencjał przeciwutleniający preparatu
Polifenole oraz kwasy organiczne.
Suplement GOLD 3.0 zawiera aktywne biochemicznie metabolity drobnoustrojów, w tym: kwasy organiczne (m.in. mlekowy, octowy, pirogronowy)
Kwas mlekowy
- Obecność w produkcie kwasu mlekowego bioaktywnego, biofunkcjonalnego związku organicznego jest wynikiem długotrwałej naturalnej fermentacji
- Obecność kwasu mlekowego wpływa hamująco na rozwój drobnoustrojów patogennych
- Kwas mlekowy pomaga w utrzymaniu/przywróceniu prawidłowego pH błony śluzowej jelit
- Wysoka zawartość kwasu mlekowego wspomaga działanie antyoksydantów
- Kwas mlekowy wpływa na strawność oraz przyswajalność składników odżywczych, m in wapnia i żelaza
Kwas octowy
- Obecność w produkcie kwasu octowego bioaktywnego, biofunkcjonalnego związku organicznego jest wynikiem długotrwałej naturalnej fermentacji
- Kwas octowy jest naturalnym konserwantem i wpływa na utrwalenie produktu bez konieczności stosowania chemicznych konserwantów i utrwalaczy
- Kwas octowy może obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także sprzyjać odchudzaniu poprzez zmniejszanie łaknienia i przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej
Kwas pirogronowy
- Obecność w produkcie kwasu pirogronowego bioaktywnego, biofunkcjonalnego związku organicznego jest wynikiem długotrwałej naturalnej fermentacji
- Kwas pirogronowy jest naturalnym konserwantem i wpływa na utrwalenie produktu bez konieczności stosowania chemicznych konserwantów i utrwalaczy
- Kwas pirogronowy zapewnia dodatkową energię dla mózgu i zwiększa witalność
POSTBIOTYK Joy Day AntyOxi GOLD 3.0 to również źródło polifenoli:
• kwas galusowy • kwas kawowy • kwas p kumarowy • kwas ferulowy • kwas neochlorogenowy • kwas kryptochlorogenowy • kwas chlorogenowy • kwas cynamonowy • kwas chinowy
Korzystne funkcje polifenoli:
KWAS GALUSOWY
- Jest to kwas fenolowy, wykazujący działanie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników
KWAS KAWOWY
- Jest to kwas fenolowy, wykazujący działanie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, w szczególności przeciwko bakteriom Gram dodatnim Bacillus sp
KWAS P-KUMAROWY
- Jest to kwas fenolowy, wykazujący działanie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne
Poza metabolitami bakterii probiotycznych i polifenolami w neutralizacji wolnych rodników pomagają również wyekstrahowane z roślin witaminy.
Składniki roślinne są cennym źródłem nie tylko polifenoli ale także witamin, które również wykazują działanie przeciwutleniające Zaliczmy do nich witaminy A, C, E.
- Witamina A wykazuje znaczący wpływ na wzrost i różnicowanie komórek nabłonków, zapobiegając ich transformacji nowotworowej
- Witamina E znana jako „witamina młodości”, dzięki właściwościom przeciwutleniającym skutecznie opóźnia proces starzenia się Przeciwdziała utlenianiu tłuszczów, białek oraz DNA, co zapobiega ich niszczeniu
- Witamina C hamuje przekształcanie azotanów do nitrozoamin przeciwdziałając w ten sposób powstawaniu nitrozwiązków o właściwościach mutagennych
- Ryboflawina jest natomiast prekursorem koenzymów, które uczestniczą w reakcjach redoks na drodze wielu przemian metabolicznych
Sposób użycia
Zalecany sposób użycia:
Dorośli : 10 ml 1 raz dziennie (2 łyżeczki) rozcieńczone w ok 50 ml wody lub innego napoju z wykluczeniem napojów alkoholowych. W okresie zwiększonego zapotrzebowania 10m 2 razy dziennie. Dzieci powyżej 3 roku życia 5 ml jeden raz dziennie.
Warto pamiętać aby przed użyciem wstrząsnąć.
Przechowywanie: Probiotyk należy przechowywać w przyciemnionym i suchym miejscu. Od momentu otwarcia optymalny czas do spożycia nie powinien przekraczać 30 dni. Należy pamiętać aby po każdym użyciu dokładnie zakręcić butelkę. W między czasie może pojawić się osad na dnie butelki, nalot “białego grzybka” oraz wzmożona kwasowość ale jest to naturalny efekt fermentacji.