Witamina C jest najważniejszą z witamin przyjmowanych w pożywieniu. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, stymuluje procesy kolagenogenezy w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń włosowatych, skóry, dziąseł i zębów oraz kości i chrząstek, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam jej wytworzyć. Wystarczy trochę stresu, zmęczenia, używek i niezbilansowanej diety, a nasze zapotrzebowanie na tę substancję rośnie. W pokarmie niestety jest jej coraz mniej. Nasz pokarm jest dużo uboższy w witaminy, składniki mineralne i flawonoidy niż kiedyś.
Witamina C jest również jednym z najsilniejszych antyoksydantów – chroni błony komórkowe, lipidy, białka i kwasy nukleinowe przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Gdy wolnych rodników jest zbyt dużo lub gdy mechanizmy obronne są osłabione, dochodzi do naruszenia równowagi redoks i rozwija się tzw. stres oksydacyjny lub – w przypadku nadmiaru reaktywnych form azotu – nitrozacyjny. To właśnie temu zjawisku przypisuje się powodowanie wielu niekorzystnych zmian zdrowotnych.
Naturalna, bioorganiczna witamina C
Witamina C bioorganiczna wchłania się jak pozyskiwana bezpośrednio z pokarmu. Różnica wynika stąd że biodostępna witamina C występuje w powiązaniach bioflawonoidowych, stworzonych dłonią samej matki natury. W zestawieniu z syntetyczną jest 3÷5-krotnie bardziej aktywna. W naszej ofercie prezentujemy kilka naturalnych witamin c, w różnych formach do spożycia. Każdy może wybrać sobie odpowiednią dla Siebie.